Triggerpoints & Trigger (dry) needling concept

Triggerpoint

Een myofasciaal triggerpoint (myo= spier) is een plaatselijke kramp in de spier. Het voelt aan als een harde pijnlijke plek. Het houdt de spier gespannen ook in rust. Kenmerkend voor de triggerpoint is dat het vaak op een vaste plek in de spier bevindt, waardoor het relatief makkelijk te traceren is. Een triggerpoint zit vaak op een dusdanige locatie dat het uitvalsverschijnselen creëert. Bv.: een plek in de hals kan een uitstralingspijn geven naar de boven- en onderarmen.

Het ontstaan van myofasciale triggerpoints ligt vaak in o.a verkeerd gebruik bij:
– (Te zware) inspanning
– Verkeerde (werk) houding
– Acuut trauma (val of ongeluk)
– Inactiviteit (gips, brace e.d.)
– Stress
– Pijnvermijding gedrag (om een pijnlijke spier te ontzien)

Het mooie van het behandelen van triggerpoints is dat je vaak zelf je klachten kunt verminderen door een ‘zelfbehandeling’ toe te passen, al dan niet ondersteunt door een massage om de doorbloeding verder te stimuleren.

Ik kan op een hele simpele manier laten zien hoe je kunt beginnen met bv een tennis / stuiterbal de doorbloeding kunt verbeteren op locale plekken, waardoor je met een lichte druk het triggerpoint kunt behandelen.

Enkele voorbeelden van hulpmiddelen zijn:
– Een theracane (http://www.theracane.nl/)
– Vierpoot
– Stuiterbal / tennisbal

Alle informatie werd gegeven via een basistraining gebaseerd op het triggerpointboek van Clair Davies, vertaald door Rob Beenker en behandeld door Rob Beenker en Bonne Eigenhuis (fysiotherapeut). Het boek heeft veel goede en praktische voorbeelden van de zelfbehandelingen.

Mijn behandelingen zijn niet specifiek op triggerpoints gericht, maar ik combineer deze kennis daar waar nodig is met tips en adviezen volgens het handboek van Clair Davies.

triggerpointsenzelftherapie_clip_image001

Wat is Dry Needling?

Dry needling is een relatief nieuwe behandeltechniek voor triggerpoints.

Verschil Dry Needling en Accupunctuur

De overeenkomst is het naaldje. Het grote verschil is de theorie achter de behandeling.

  • Dry needling is gericht op het behandelen van triggerpoints in spieren. Er wordt gezocht naar een lokale verkramping in een skeletspier. Deze wordt vervolgens met een naaldje – door middel van een reflex (twitch) – opgeheven.
  • Acupunctuur is gebaseerd op een energetisch model. De basis is ‘levensenergie’, ook wel ‘chi’ genoemd. Chi stroomt in kanalen door het hele lichaam die meridianen heten. Acupunctuur richt zich op verstoringen in dit energetische systeem. Door middel van het inbrengen van een naaldje worden blokkades opgelost.

Waarom pas ik in overleg Dry Needling toe?

Ik gebruik het als ondersteuning van de massages. Ik zet het niet in als een behandeling op zich.

Wat je kunt ervaren tijdens een Dry Needling Behandeling

  • Een reflex: tijdens de behandeling wordt er in de spier een reflex (twitch) opgewekt, waarna de spier ontspant. Dit voelt aan als een klein ‘scheutje’ of stroomstootje. Patiënten omschrijven het gevoel vaak als ‘niet prettig’.
  • Afgeleide pijn: naast de reflex worden vaak tintelingen, prikkels of pijn op een andere plaats gevoeld. Deze sensaties verdwijnen na verloop van tijd vanzelf weer.

Wat kunnen de na effecten zijn van een behandeling?

De eerste 3 tot 4 uur na de behandeling is de behandelde plaats vaak het meest pijnlijk en stijf. Daarna kun je verschillende reacties krijgen

  • meer pijn
  • pijn of sensaties op een andere plaats (refered pain) of pijn die anders aanvoelt
  • stijfheid of kramp
  • moeite met bewegen
  • blauwe plekken of een blauwe plekkengevoel
  • een warm gevoel rond de behandelde plaats

Tijdens mijn behandeling masseer ik rondom de plek  wat er behandeld is, om de doorbloeding en afvoer van afvalstoffen te stimuleren in de hoop dat de na effecten minimaal zijn.

Ik heb mijn opleiding Trigger Needling Concept gevolgd bij  https://www.myosopleidingen.nl/