Dorn methode

De Dorn methode is gebaseerd op een verschil in beenlengte, waardoor allerlei lichamelijke klachten ontstaan. De mogelijke oorzaken van verschil in beenlengte kunnen zijn: een val, vertillen, een misstap maar vooral het zitten.

Het heupgewricht bestaat  uit een kop en een kom, met daartussen kraakbeen en daarom heen spieren en pezen. Als het ene been over het ander geslagen wordt bij bijvoorbeeld het zitten,  dan wordt de kop van dat bovenbeen uit de kom van het heupgewricht “getrokken”. Staan we nu op, dan glijdt het gewricht niet automatisch terug in de goede positie. De spieren zijn door het staan weer aangespannen en stabiliseren de foute houding. Als je zit, staat de romp in een 90graden positie ten opzichte van de benen. Dan ontspant de heupmusculatuur zich.

Nog sterker gebeurt dat in de auto, omdat die bij het zitten ook nog trilt. Door deze vibraties trillen de kop en de kom millimeter voor millimeter uit elkaar. Zo kan er een beenlengte verschil van wel 3 centimeter ontstaan

dormmethodeafb1                                           dormmethodeafb2

Door een verschil in beenlengte wordt het bekken aan een kant omhoog geduwd, waardoor de onderste rugwervels onder druk komen te staan en pijnklachten gaan geven.

De wervel kolom heeft de natuurlijke neiging om recht te staan. Omdat het bekken scheef staat, gaat de wervel kolom zijn ‘weg zoeken’ om recht te staan. Dit gaat gepaard met behulp van onder andere spierspanning.

De wervel correcties  via de Dorn methode vinden plaats d.m.v. een lichte handmatige druk ter hoogte van de betreffende wervel en beweging van de cliënt. Hierdoor accepteert het lichaam veel makkelijker de correcties. Bovendien krijgt de cliënt in de meeste gevallen ook zelfhulpoefeningen aangeboden, waardoor men zelf in staat is de klachten te baas te blijven en niet afhankelijk blijft van een therapeut!
Zelfhulp oefeningen:    http://www.dornbreuss.nl/Dornbreuss.htm

Dorn therapie is een natuurgeneeskundige manuele behandeling die zijn oorsprong vind in Duitsland. De Dorn methode is in Duitsland reeds een wijdverbreide erkende heilpraktiker methode en begint in Nederland ook zijn plaats te veroveren. De Dorn methode werkt zonder medicijnen.
Dieter Dorn: http://www.natuurlijkwelzijn.org/dnua/artikel/de-methode-dorn

Contra indicaties:

– Wervelkolom metastasen of primaire tumor
– Wervel fracturen of fracturen van een doornuitsteeksel
– Ontstekingen aan de tussenwervelschijven
– Na een zwaar ongeluk of val. Eerst word er een diagnose gesteld via een arts, specialist, röntgenfoto’s of scan
– Verlamming van een of meerdere spieren
– Na jaren lang (2-3 jaar) zwaar of intensief gebruik van cortisonen of prednison
– Osteoporose
– Bij griep en koorts

Ik heb mijn eigen visie met de teksten en oefeningen mogen samensmelten met die van de volgende sites:
Ayurverda Praktijk:    http://www.dornbreuss.nl/monique.htm
Dorn instituut:           http://www.ideletteeijgelaar.nl/index.php?id=40

Mijn opleiding heb ik gevolgd bij centrum Biru Kai:      http://www.birukai.nl/